Nowe trendy w gastronomii dla osób od 14 do 24 lat
W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja).
Szkolenie składać się będzie z 2 części:
– teoretycznej, prowadzonej przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego;
– praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii oraz studenci kształcący się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadający wykształcenie w tym zakresie.
Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego
Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
Przygotowanie posiłków w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną
W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy:
– podstawy technologii gastronomicznej;
– dietetyka z elementami żywienia człowieka;
– higiena żywności;
– opakowania w produkcji żywności;
– catering dietetyczny.
Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.
Każde ze szkoleń lub kursów będzie, dodatkowo, obejmować umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).