Rodzaje szkoleń

Rodzaje szkoleń

Nowe trendy w gastronomii dla osób od 14 do 24 lat

W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja).

Szkolenie składać się będzie z 2 części:

– teoretycznej, prowadzonej przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego;

– praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii oraz studenci kształcący się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadający wykształcenie w tym zakresie.

Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego

Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.

Przygotowanie posiłków w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną

W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy:

– podstawy technologii gastronomicznej;

– dietetyka z elementami żywienia człowieka;

– higiena żywności;

– opakowania w produkcji żywności;

– catering dietetyczny.

Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.

Każde ze szkoleń lub kursów będzie, dodatkowo, obejmować umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).