Obszary działalności

Obszary działalności

1. Obszar I. DZIAŁALNOŚĆ EDUKACYJNO-SZKOLENIOWA

Planowane szkolenia:

Nowe trendy w gastronomii dla osób w wieku 14-24 lat

W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja).

Szkolenie składać się będzie z 2 części: – teoretycznej, prowadzonej przez wykwalifikowanych wykładowców Uniwersytetu Rolniczego; – praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii oraz studenci kształcący się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadający wykształcenie w tym zakresie.

Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego

Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.

Szkolenie będzie dodatkowo obejmowało umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).

Przygotowanie posiłków w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną

W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy: – podstawy technologii gastronomicznej; – dietetyka z elementami żywienia człowieka; – higiena żywności; – opakowania w produkcji żywności; – catering dietetyczny. Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.

Szkolenia i kursy będą dodatkowo obejmowały umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).

Z inicjatywy BCU, do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji włączona zostanie jedna nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowa), odpowiadająca na potrzeby dziedziny gastronomia i kelnerstwo. Dla nowej kwalifikacji, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich pełnić będzie funkcję instytucji certyfikującej.

Branżowe Centrum Umiejętności prowadzić będzie również ośrodek egzaminacyjny w zakresie egzaminów zawodowych lub innych egzaminów właściwych dla dziedziny gastronomia i kelnerstwo.

Obszar II. DZIAŁALNOŚĆ INTEGRUJĄCO –WSPIERAJĄCA

BCU będzie miejscem umożliwiającym wymianę doświadczeń i zacieśnianie kontaktów zawodowych pomiędzy uczestnikami kursów z różnych części kraju. Równocześnie, kadra prowadząca zajęcia wywodzić się będzie z ośrodków akademickich, co pozwoli na podjęcie szerokiego spektrum zagadnień i zaznajomienie uczestników z najnowszymi wynikami badań i stanem wiedzy akademickiej. Do prowadzenia części szkoleń zapraszani będą praktycy – szefowie kuchni, dietetycy.

Proponowane kursy i szkolenia skierowane są do szerokiego grona odbiorców- praktyków, uczniów i studentów oraz nauczycieli nauczania zawodowego. Daje to możliwość zawiązania szerokiej współpracy oraz przepływu informacji w obrębie tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.

W ramach projektu powstanie Rada BCU, której celem będzie nawiązanie współpracy miedzy pracodawcami, partnerami społecznymi, władzami lokalnymi.

Obszar III. DZIAŁALNOŚĆ INNOWACYJNO-ROZWOJOWA

Zwiększanie transferu wiedzy i nowych technologii do edukacji, w tym upowszechnianie innowacji w danej dziedzinie oraz wyników badań i analiz dotyczących danej dziedziny

Ważne znaczenie ma tutaj misja Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, którą jest rozwój branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, po profesjonalnych kucharzy, cukierników i restauratorów. Zatem dostęp BCU do wyników najnowszych trendów, innowacji, nowych mediów i technologii jest zapewniony przez udział SKP w projekcie. Dzięki temu osoby biorące udział w kursach i szkoleniach będą mogły podnosi swoje kwalifikacje na najwyższym poziomie.

Upowszechnianie transformacji ekologicznej i cyfrowej w danej dziedzinie

Zakres tematyczny oferty BCU obejmuje zagadnienia transformacji cyfrowej oraz ekologicznej w kontekście rosnących potrzeb społecznych w zakresie informatyzacji i dostępie do nowych mediów oraz globalnych zmian klimatycznych, których skutki zaczynamy odczuwać. Powyższej tematyce poświecono w całości kurs kucharz w cateringu dietetycznym, w tym zielone umiejętności w zakresie ograniczania marnowania żywności.

Ta niezwykle istotna, w obecnych czasach tematyka będzie również poruszana w ramach innych szkoleń i kursów BCU.

Obszar IV. DZIAŁALNOŚĆ DORADCZO-PROMOCYJNA

Działalność Branżowego Centrum Umiejętności w tym obszarze dotyczy w szczególności promocji zawodów i kształcenia w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa m.in. poprzez realizację konkursów branżowych, zamieszczanie materiałów na platformie INFOZAWODOWE, wspierania szkół i placówek systemu oświaty oraz uczelni w realizacji doradztwa zawodowego, upowszechniania zmian wdrażanych w kształceniu zawodowym od 2019 r., a także wspierania osób z niepełnosprawnościami w wejściu na rynek pracy.