Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty, wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach, które powstaje przy Małopolskiej Szkole Gościnności ukierunkowane jest na kształcenie nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii. Odpowiadając na aktualne zapotrzebowanie rynku tworzymy kierunki związane z przygotowywaniem cateringu dietetycznego i nowych trendów w gastronomii.
W ramach działalności myślenickiego BCU odbędą się kursy i szkolenia dla uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.
Planowane szkolenia:
Nowe trendy w gastronomii dla osób od 14 do 24 lat
W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja).
Szkolenie składać się będzie z 2 części:
– teoretycznej, prowadzonej przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego;
– praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii oraz studenci kształcący się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadający wykształcenie w tym zakresie.
Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego
Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
Przygotowanie posiłków w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną
W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy:
– podstawy technologii gastronomicznej;
– dietetyka z elementami żywienia człowieka;
– higiena żywności;
– opakowania w produkcji żywności;
– catering dietetyczny.
Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.
Każde ze szkoleń lub kursów będzie, dodatkowo, obejmować umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).
W ramach przedsięwzięcia powstanie nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej odpowiadająca na potrzeby branży gastronomicznej, która włączona zostanie do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Partnerzy projektu:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, którego członkowie tworzyć będą kadrę merytoryczną szkoleń. To szefowie kuchni, praktycy branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym.
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Jego wykładowcy tworzyć będą kadrę teoretyczną szkoleń. Krakowska uczelnia skupia się na rozwijaniu i upowszechnianiu wiedzy, tworząc innowacje sprzyjające osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego i neutralności klimatycznej.
Zanim jednak BCU w Myślenicach zacznie szkolić nowe kadry w branży gastronomicznej, w placówce przeprowadzona zostanie inwestycja, której celem będzie nadbudowanie części budynku szkoły na potrzebny BCU. Wykonane zostaną również prace związane z adaptacją już istniejących pomieszczeń. Dzięki przeprowadzonym pracom budowlanym BCU w Myślenicach wyposażone zostanie w nowoczesne pracownie gastronomiczne, sale wykładowe i bazę noclegową.
Projekt Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach otrzymał dofinansowanie w konkursie ogłoszonym przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji na zlecenie Ministerstwa Edukacji i Nauki pn. „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności (BCU), realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs)” Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, w Komponencie A „Odporność i konkurencyjność gospodarki,” jako inwestycja A3.1.1 „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”


