Wbicie łopaty 15

Symboliczne wbicie łopaty pod budowę Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

Symboliczne wbicie łopaty pod budowę Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

7 kwietnia 2025 r. będzie jedną z ważniejszych dat, które zapiszą się w historii powstania Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.

To bowiem w tym dniu dokonano symbolicznego wbicia łopaty, które było gestem zapowiadającym rozpoczęcie budowy centrum.

Była to również okazja do przybliżenia zaproszonym gościom idei, która przyświeca powstaniu BCU, dlatego uroczystość rozpoczęła się w auli szkoły, gdzie o projekcie opowiedziała Barbara Firek – Dyrektor ZS Małopolska Szkoła Gościnności, wsparta przez przedstawicieli partnerów projektowych – dr Gabrielę Zięć z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

„Chcieliśmy państwa powitać w nowym świecie edukacji, a jest to świat umiejętności. Dzisiaj stawiamy pierwszy krok by zacząć kształcić na miarę XXI wieku” – powiedziała dyrektor Barbara Firek, witając zebranych w auli. Podkreślała jednocześnie jak istotnym elementem kształcenia zawodowego będą centra umiejętności, oparte na trójkącie wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.

Zwróciła się również do władz województwa małopolskiego, które reprezentowali na uroczystości marszałek Łukasz Smółka i wicemarszałek Witold Kozłowski, z podziękowaniami za wsparcie merytoryczne i finansowe przedsięwzięcia, które finansowane jest z funduszy Unii Europejskiej i budżetu województwa małopolskiego.

Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka zaznaczył, że Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach będzie kształcić kadry w dziedzinie gastronomii. „Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina. Małopolska żywność jest zdrowa i bezpieczna. To jest dostrzegane i doceniane nie tylko w naszym regionie, przez mieszkańców, ale także przez turystów, którzy przyjeżdżając do Małopolski często deklarują, że chcą skosztować naszych produktów, naszej tradycyjnej kuchni. Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności „od wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować” – powiedział marszałek.

Witold Kozłowski – wicemarszałek województwa małopolskiego podziękował osobom zaangażowanym w projekt „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach”, którzy swoją pracą przyczyniają się do powstania BCU. „Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach to ukoronowanie wieloletnich działań rozwojowych naszej szkoły oraz efekt konsekwentnie realizowanych inwestycji. Przez lata udało nam się osiągnąć bardzo wiele – dziś z dumą możemy powiedzieć, że jesteśmy liderem branży” – podkreślił.

Jak to jest w zwyczaju, budowę upamiętniono umieszczeniem w murach przyszłego budynku kapsuły czasu, w której złożono podpisany przez panów marszałków i panią dyrektor akt erekcyjny, przepis przeszłości podpisany przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zdjęcie marszałka Łukasza Smółki, które wykonane zostało w dniu uroczystości oraz naszywkę z logo SKP wraz z bursztynem przywiezionym na tę okazję z Gdańska, gdzie SKP ma swoją siedzibę.

Plac budowy poświęcony został przez Księdza Kanonika Proboszcza Józefa Orawczaka.

Uroczystego wbicia łopaty dokonali:

Łukasz Smółka Marszałek Województwa Małopolskiego, Witold Kozłowski Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Danuta Kawa Przewodnicząca Komisji Edukacji, Barbara Firek Dyrektor Zespołu Szkół Małopolska Szkoła Gościnności, Józef Tomal Starosta Powiatu Myślenickiego, Jarosław Szlachetka Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice, Robert Bylica – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Myślenice, Profesor Doktor habilitowana Aleksandra Duda – Dziekan Wydziału Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Andrzej Ławniczak przedstawiciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Stanisław Bisztyga – przyjaciel szkoły, Damian Pielichowski – przedstawiciel firmy Fraktal sp. z o.o.

Projekt „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w branży hotelarsko – gastronomiczno – turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach” finansowany jest ze środków inwestycji Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności A3.1.1 Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie.

Fot. Karolina Bednarz