Zespół Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach już od kilku miesięcy prężnie działa nad opracowaniem kwalifikacji sektorowej w dziedzinie gastronomii „Przygotowanie posiłków w cateringu dietetycznym”.
W styczniu 2025 r. zakończyliśmy prace nad opisem kwalifikacji, która zgłoszona zostanie do Ministerstwa Sportu i Turystyki po zarejestrowaniu BCU w Systemie Informacji Oświatowej.
Nie spoczęliśmy jednak na laurach i zaraz po zakończeniu opisu, zakasaliśmy rękawy i rozpoczęliśmy proces przygotowania scenariusza i narzędzi walidacji.
Scenariusz walidacji to wewnętrzy dokument instytucji certyfikującej zawierający szczegółowy opis walidacji. Obejmuje on wszystkie istotne elementy organizacyjne i merytoryczne, które zapewnią rzetelność, sprawny przebieg walidacji i jej powtarzalność w przyszłości.
Narzędzia niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia walidacji to przede wszystkim materiały pomocnicze tj. arkusz testu, scenariusz wywiadu, karty oceny, instrukcje, protokoły i inne.
O uprawnienia do certyfikowania kwalifikacji sektorowej (po włączeniu kwalifikacji do ZSK) może starać się tylko podmiot branżowy czyli Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
W pracach nad opracowaniem kwalifikacji sektorowej oraz przygotowujących scenariusz walidacji i wniosek o uprawnienia do pełnienia roli Instytucji Certyfikującej biorą udział, oprócz partnera branżowego, partner dodatkowy – Uniwersytet Rolniczy oraz realizator projektu – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
Przy pracach nad włączeniem do ZSK wspiera nas Instytut Badań Edukacyjnych, który realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich: “Wspieranie dalszego rozwoju Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji w Polsce (ZSK6)”.
Kolejne spotkanie robocze już w marcu.



